fredag 7 september 2007

Vad vi kan vänta oss i menyväg - förbered er på Knödel - det serveras med ALLT ;)

Dobrou chuť
betyder Bon appetit! I Tjeckien brukar man inleda måltiden med en soppa, oftast köttbuljong med pasta eller små leverknödel. Måltiden avrundas med någonting sött - palačinky (crepes med fyllning), štrůdl eller annat. Till en god måltid hör det tjeckiska ölet eller limonáda (lemonad).

Här några av de vanligaste rätterna på de tjeckiska restaurangernas matsedlar:

Vepřová s knedlíkem a se zelím
Tjeckisk nationalrätt vars namn brukar förkortas till Vepro-knedlo-zelo. Rätten består av kumminstekt fläsk, tjeckisk knödel och surkål.
Tjeckisk knödel serveras till många rätter men kan på begäran bytas mot t.ex. potatis eller, på vissa restauranger, små raggmunkar.

Svíčková na smetaně
Alla svenska turisters favoriträtt ur det tjeckiska köket - förutsatt att man gillar knödel. Skivor av stekt fransyska med syrlig sås som baseras på kokta och passerade grönsaker. Serveras oftast med en klick grädde och lingon.

Vepřový řízek
Kort och gott wienerschnitzel. Serveras med potatis eller med potatissallad. Välj salladen om det är möjlig - den tjeckiska potatissalladen brukar falla svenska turister i smaken!

Pečená kachna s knedlíkem a zelím
Knaperstekt anka med knödel och surkål. Man bör vara ordentligt hungrig när man beställer denna rätt - men det är man väl efter flera timmar av stadspromenader!

Obložené chlebíčky
är små smörgåsar med diverse pålägg - skinka, ägg, potatissallad eller krabba i olika kombinationer. Dessa serveras inte på restauranger utan köps i små affärer där man oftast äter stående. Ett populärt mellanmål.

Pstruh [forell], Kapr [karp]
Forell som serveras på många restauranger brukar hålla hög klass. Den steks snabbt i pannan eller vänds dessförinnan i mjöl - på mjölnarens vis. Karp är vanligast kring jul.

Jablečný štrůdl
kallas på matsedlarna Jablečný závin men är, som namnet säger detsamma som den Strudel som man får i Österrike eller Tyskland.
Testa även Palačinky (fyllda crepes).

Ovocné knedlíky
Fruktknödel är en typisk tjeckisk efterrätt som är så mäktig att den är en måltid i sig. Runda knödel av sötdeg fyllda med plommon, jordgubbar, aprikos eller annat. Med riven quark, florsocker och smält smör på toppen. Bör testas!

FYI

Följande betalningar har jag gjort med vårt kort. //Anna

Air Berlin
700 Euro

Propeller Island
450 Euro

Tåg Deutsche Bahn
240 Euro

CSA Airlines
4620SEK

Old people, more polite.

While sitting at Starbucks in the boring Vienna Airport on my way to Exploration, I realised how much more polite elderly people are, compared to younger.

Observing an old couple in their 70's, waving and gesticulating to get a friends attention it striked me, how would a younger person do?
Chances are, that they scream their name right out, or even just a "ÖH!" would do.

But no, this old couple sat and waved for a very long time, until their friends noticed them.

Is this because they were raised in a different and stricter way a long time ago?

How will we, younger people in our 20's, 30's and 40's, the "screaming" generation behave when we grow older?



How is it going with the young people?
I have been in contact with our mature german reps again, and they are currently looking in to it. They didn't have any children, but some of their friends back in Germany and Berlin had!

I'll keep you posted...

Talk to you all on Thursday!

The biggest changes in the Holiday Industry over the last 25 years

From the newspaper USA Today.

  1. Online booking (50% of holiday bookings worldwide expected to be online this year)
  2. Airport security (after sept. 11th)
  3. Ticketless travelling
  4. The handbagsize suitcase on wheels (!)
  5. No smoking on aircrafts
  6. Boutique hotels (individuel service & differently decorated rooms)
  7. GPS in cars
  8. Self service check in -desks
  9. Airbus A380
  10. Yield management (introduces by American Airlines - today also used by TuiNordic....)
  11. No food included in flight ticket
  12. Low cost airlines
  13. Coed sharing
  14. Individuel entertainment on board
  15. Bonus points systems
  16. Oceanliner cruice
  17. The flying bed...
  18. Supersonic flying ended (concorde flew 2003 for the last time)
Now the big question remains - what will be the biggest changes the next 25 years - for us to figure out the next few months!!!!!!

Birthe

Question Guidelines for all Exp. teams in the Business area

Agreed questions (minimum for all groups)
Generally the questions have to be rather open - and we need to let them do the talking

  1. What are the 3 most important trends which influence your line of business in the long term (beyond 2010)?
  2. How will consumer behavior change 3-5 years from now - will it change at all?
  3. Which industrial framework will have most influence on your business in the future? (external factors eg. econimic environment, structure, legal, social)
  4. How does your company work with innovation?
  5. How do you see the importance of corporate culture and internal values in the future & why?

Hls Birthe

Barrandow besøg i Prag bekræftet

Endelig fik vi endelig bekræftet besøget hos Barrandow Film i Prag.
Torsdag 20. sept. 09.00 - 11.00 med marketing manager Jan Susta.

Oriflame er bekræftet fredag 21. sept. 09.00 - 11.00 med MD Magnus Holm

Jeg forbereder spørgsmål til begge - og laver research sammen med Marie.

Hls Birthe